English  
  Mi az Alexander technika? Kinek ajánlható? Workshop Rólam Galéria Kapcsolat  

Alexander

technika

Alexander képek
 
  Derékfájás és hátfájás
  Fejfájás
  Lumbágó
  Mozgásszervi betegségek

Derékfájás és hátfájás

Napjainkban sokakat érint – és nem csak az idősebb korosztályt – a derékfájás, hátfájás problémája. Ez elsősorban az irodai ülőmunkának és a mozgásszegény életmódnak köszönhető, illetve az ezekből eredő rossz testtartásnak. Ülve hajlamosak vagyunk összegörnyedni, mivel a szék nem biztosítja az optimális alátámasztást - akkor ülnénk helyesen, ha törzsünk súlya csak az ülőgumókra nehezedne, lábaink lazán kapcsolódnának a törzshöz és teljes súlyuk a talpakra esne.
A derékfájás, hátfájás és lumbágó hátterében az esetek nagy részében a nem megfelelő testtartás és helytelen ülés, a mozgáshiányos életvitel és a stressz áll.

Lumbágó ellen

Derékfájás

A derékfájás a gerinc alsó részén, az 5 ágyéki csigolya területén jelentkező panaszokat jelöli. Leggyakrabban ezeket a csigolyákat terheljük a csípőízület helyett. Leüléskor, felálláskor megtörjük a gerinc deréktáji szakaszát ahelyett, hogy az egész gerincet rugalmas egységként használnánk.

Hátfájás

Az eredeti értelemben vett hátfájás a nyaki és ágyéki csigolyák közötti 12 háti csigolya által határolt területet érintő panaszokat jelenti. Vállunkat és fejünket gyakran előreejtjük, így a fej súlypontja a törzs elé esik, és izmainknak nemcsak egyensúlyban kell tartani a fejet a legfelső nyakcsigolyán, hanem folyamatosan meg kell tartani a súlyát is. Ez olyan túlterhelése izmainknak, ami gyakori nyak-, hátfájáshoz, ill. fejfájáshoz vezet. A feszült izmok fájdalmasak! Beindul az ördögi kör: nem mozgunk eleget, mivel az fájdalommal jár, de a mozgás hiánya is a fájdalom irányába hat.

A hátfájás mára gyűjtőfogalommá vált, és valamennyi, a gerinc mentén jelentkező fájdalomra ezt használjuk – beleértve a derékfájást is.

Az Alexander Technika segít

A derékfájás, hátfájás leggyakoribb oka önmagunk rossz használata. A helytelen testhasználatnak és a stressznek köszönhetően tartóssá válik az izomfeszültség, amely idővel megrövidíti a gerincet és az ízületek elveszítik rugalmasságukat. Fájdalom lép fel és korlátozódik a mozgás, amit előszeretettel fogunk a korra, az öregedésre... Az izomfeszültség a bordák mozgását is gátolja, ezért a tüdő kapacitása is csökken, kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk.
A különböző mozgásszervi fájdalmak esetén – így a derékfájás, hátfájás és lumbágó esetében is – az Alexander technika révén helyreállítható a helyes testhasználat, és megszűnik a fájdalom is.

Az Alexander technikával megtanuljuk ellazítani az izmokat, valamint elsajátítjuk a helyes fej- és testtartást. Ezzel a nyaki izmok tehermentesülnek és megszűnhet a fejfájás. A módszer előnye, hogy a gyógyszerekkel, alkalmi kezelésekkel ellentétben a panasz kiváltó okait szünteti meg, így a fejfájás később sem tér vissza.

Sajnos napjainkban egyre több fiatalt is érintenek a rossz testhasználatból eredő fejfájás, illetve egyéb mozgásszervi panaszok, problémák (hátfájás, derékfájás, lumbágó).


     
           Alexander Technika | Derékfájás, hátfájás | Fejfájás | Lumbágó |
              Mozgásszervi betegségek | Partnereink
Telefon: (+36 1) 426-6008,
Mobil: (+36) 30 411 70 54
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Budapest, II. Széher út 69.
Budapest, XIII. Szent István park 26.
Budapest, VI. Király u. 16. Kelet-Nyugat
Egészségközpont